Сентябрь 7th, 2022

В Угорщині видали підручник з географії з антиукраїнською пропагандою: з’явилася перша реакція МЗС

В Угорщині державний центр розробив підручник географії для восьмого класу, переповнений антиукраїнською пропагандою та брехливими фактами, здатний “запрограмувати” школярів на вороже ставлення до України.

Про це йдеться у статті “Європейської правди”

На розділ книги, у якому йдеться про Україну першими звернули увагу журналісти угорського незалежного інтернет-порталу Telex. Зазначається, що самої географії у цьому розділі небагато, та й та із помилками. Наприклад, угорські автори немов позбавили Україну суверенітету над кримськими горами, повідомивши дітям, що Карпати – єдині гори в Україні, “біля підніжжя яких розташовані історичні угорські міста: Унгвар (Ужгород), Мункач (Мукачево), Хуст”.

Школярів переконують, що в Україні точиться громадянська війна, до якої Росія напевно не причетна. Допис супроводжується малюнком, на якому Україну розривають російський ведмідь та чоловіки в символіці США і Євросоюзу.

“У багатонаціональній Україні розподіл по території національностей дуже нерівномірний. Більшість – це українці за національністю, але на сході країни значна частка росіян, а на Кримському півострові вони становлять більшість. Дві східнослов’янські мови (російська, українська) дуже подібні, а п’ята частина населення розмовляє змішаною російсько-українською мовою. Попри це, дві етнічні групи часто ворогують одна з одною. Їхнє протистояння також спровокувало збройний конфлікт за Кримський півострів, дивіться малюнок”, – йдеться у підручнику.

Крім того, підручник містить відверто неправдиві факти. Наприклад про те, що Україна отримує російські вуглеводні за більш вигідною ціною, ніж інші покупці. Підручник також поясняє угорським школярам, що Україна – погане місце для життя. А угорці, що опинилися в Україні, потерпають найбільше.

“Здоров’я населення погане, люди можуть розраховувати на чи не найнижчу тривалість життя на континенті. Загальна економічна ситуація в Україні не є сприятливою для угорців, до того ж Закарпаття є одним із найбільш відсталих районів”, – додають “географи”.

Міністерство закордонних справ України вимагає якнайшвидшого виправлення неправдивої інформації в угорському підручнику з антиукраїнською пропагандою.

Про це в коментарі “Європейській правді” заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, вчора українські дипломати провели зустріч в угорському зовнішньополітичному відомстві, під час якої наголосили на неприйнятності подання недостовірних та викривлених фактів про Україну.

“Вимагаємо якнайшвидшого виправлення неправдивої інформації в підручнику”, – наголосив Ніколенко.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>