Март 26th, 2022

Європейська організація з ядерних досліджень зупиняє співпрацю з Росією та Білоруссю

23 держави-члени Європейської організація з ядерних досліджень (CERN) ухвалили рішення про призупинення контактів із вченими та дослідницькими центрами РФ та Білорусі

Про це йдеться у заяві організації, інформує Еспресо.TV.

Зокрема, у CERN вирішили: призупинити участь вчених організації у всіх наукових комітетах установ, розташованих на території Російської Федерації та Республіки Білорусь, і навпаки; а також призупинити наукові контакти зі Об’єднаним інститутом ядерних досліджень (місто Дубна, РФ).

Як зазначається у повідомленні, ці рішення приймаються, «щоб висловити свою солідарність з українським народом та його відданість науці заради миру».

«Основні цінності Організації завжди ґрунтувалися на науковому співробітництві через кордони як рушійному механізмі миру. Тому агресія однієї країни з боку іншої суперечить цінностям, за які виступає Організація»,- говориться у заяві.

Це не перше рішення CERN, прийняте у відповідь на російську агресію проти України. 8 березня, засудивши військове вторгнення РФ, було приняте рішення про призупинення статусу РФ як спостерігача у CERN.

Відзначимо, на експериментальному обладнанні CERN працює близько 12000 дослідників із 500 наукових центрів і університетів. Серед іншого, CERN має в своєму розпорядженні цілу низку прискорювачів заряджених частинок, найбільший з яких — Великий адронний колайдер.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>