Апрель 27th, 2022

Зростання цін на товари та енергоносії може тривати до 2024 року

ростання цін на продукти харчування та енергоносії, що погіршилися війною в Україні, може тривати до кінця 2024 року через перебої в торгівлі та виробництві.

Таке прогнозує Світовий банк, пише Bloomberg.

Очікується, що зростання цін на енергоносії, яке сягнуло рекорду з часів нафтової кризи 1973 року, перевищить 50% у 2022 році, а потім послабиться в 2023 і 2024 роках.. Прогнозується, що ціни на продукти сільського господарства та метали зростуть майже на 20% у 2022 році, і лишатимуться на високому рівні протягом кількох років.

«Загалом це є найбільшим товарним шоком, якого ми зазнали з 1970-х років. Як і тоді, шок посилюється сплеском обмежень у торгівлі продуктами харчування, паливом та добривами», – сказав віце-президент Світового банку з питань справедливого зростання, фінансів та інституцій Індерміт Гілл.

У Світовому банку вважають, що війна в Україні може призвести до тривалої інфляції та затримки переходу на чисту енергію, оскільки країни шукають альтернативні торгові шляхи та нарощують виробництво товарів. Різке зростання цін на енергоносії та, відповідно, вартість добрив може призвести до дефіциту продовольства та зупинити прогрес у скороченні глобальної бідності.

За прогнозами банку, ціни на пшеницю зростуть більш ніж на 40%, досягнувши історичного максимуму в номінальному вираженні цього року. І чинитимуть тиск на країни, що розвиваються, які особливо залежні від імпорту з росії та України.

Очікується, що в 2022 році нафта марки Brent в середньому вартуватиме 100 доларів за барель, що є найвищим рівнем з 2013 року, а ціни на вугілля та природний газ в Європі будуть історично високими.

«Хоча перспективи на товарних ринках значною мірою залежать від тривалості війни в Україні та масштабів санкцій, передбачається, що канали впливу на товарні ринки, ймовірно, збережуться», – зазначають аналітики.

Нагадаємо, війна росії проти України вплине на зростання світових цін на зерно. Про це йдеться у звіті британської розвідки. Внаслідок руйнівних дій російської армії експорт зерна з України буде значно меншим. При цьому Україна є четвертим за величиною виробником та експортером сільськогосподарської продукції у світі.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>