Май 16th, 2022

Спрощене ЗНО цього року можна буде скласти за кордоном

ЗНО

Про це на брифінгу в українському медіацентрі повідомила Лариса Середяк, директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.

Цього року мультитест складатиметься з трьох предметів: українська мова, математика і історія України. Ці предмети визначені в обов’язковому порядку для всіх, незалежно від того, хто куди планував вступати. Оцінювати вступників будуть окремо по кожному предмету балами, які переведуть у стобальну шкалу.

«Приймати рішення про здачу цього тесту мають ті випускники шкіл, учні училищ і студенти коледжів, які мають намір вступити до закладів вищої освіти у 2022 році. Не всі ті, хто зареєструвався на участь у ЗНО (а це понад 26 тисяч), планували вступати до закладів вищої освіти, адже реєструвалися всі, хто планував отримати документ про повну загальну середню освіту. Тому з 20 травня до 7 червня учасники повинні зайти на свою інформаційну сторінку і підтвердити участь у національному мультитесті, але тільки ті, хто буде вступати до ЗВО в Україні. А до 19 травня кожен має отримати свій логін і пароль для входу на свою інформаційну сторінку», – розповіла Лариса Середяк.

Зауважимо, понад півтора мільйона неповнолітніх виїхали з України, утім охочі матимуть можливість скласти мультитест за кордоном.

«Ті, хто перебуває за кордоном, можуть складати там національний мультитест, результатами якого скористаються у вересні для вступу до закладів вищої освіти. Вони можуть складати тести на європейській території (включаючи Великобританію і Ірландію). Для цього будуть організовані такі інформаційні центри, аби діти на комп’ютері могли пройти тестування», – пояснила Середяк.

Освітяни Львівщини припускають, що частина українських дітей може залишитися на навчання за кордоном, але в останні роки зберігається тенденція, що випускники все ж повертаються в Україну після навчання в інших країнах

«З 30 тисяч учнів, які виїхали внаслідок війни, шукають можливість складати там мультитест 90%, вони планують вступати в Україні. Тішить, що більшість наших студентів, навіть якщо навчаються за кордоном, хочуть повернутись в Україну. Ця тенденція спостерігається вже кілька років. Здебільшого ті студенти хочуть  повернутись, які добре навчаються. Маємо створити такі умови, аби наші студенти повернулись і вчились тут», – підсумував директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>