Август 29th, 2022

Олаф Шольц пропонує створити спільну систему ППО для Європи

Канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував створити спільну систему протиповітряної оборони для Європейського союзу.

Це може бути дешевше та ефективніше, ніж розбудова складної ППО в кожній країні.

Про це він сказав під час виступу в Празі під час виступу в Карловому університеті, повідомляє Welt.

Йдеться про організацію спільної системи протиповітряної оборони для Німеччини, Польщі, Латвії, Литви, Естонії, Чехії, Словаччини та партнерів у Скандинавії.

Олаф Шольц. Фото: ЗМІ Німеччини

Проект спільно ППО розглядають як відповідь на війну Росії проти України. Крім того, Шольц повідомив, що Німеччина інвестуватиме “значні кошти” в протиповітряну оборону в найближчі роки.

Також він зазначив, що європейським країнам варто “багато чого наздогнати” для захисту з повітря та космосу.

Шольц зауважив, що усі нові можливості можна використовувати в рамках НАТО. Крім того, гроші на інвестиції можуть надійти з уже оголошених 100 мільярдів євро виділених на модернізацію Бундесверу у найближчі роки.

IRIS-T для України

Нагадаємо, 23 серпня міністр оборони Німеччини Анналена Бербок повідомила, що система ППО IRIS-T буде направлена в Україну найближчими тижнями.

Система ППО IRIS-T. 2018 рік. Німеччина. Фото: Timm Ziegenthaler

У червні Україна підписала контракт з німецькою компанією Diehl Defence на закупівлю зенітно-ракетного комплексу IRIS-T SL. Вартість угоди – 178 млн євро, а гроші на закупівлю виділить німецький уряд.

Основою ЗРК є ракета IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail) з інфрачервоним наведенням, створена на базі одноіменної ракети “повітря-повітря”.

Пускові установки можуть мати колісне (MAN 8×8) або гусеничне шасі (двосекційний всюдихід BvS10) та містять 4 направляючих або 8 контейнерів з ракетами.

Зенітно-ракетний комплекс Iris-T. Фото з відкритих джерел

Існують модифікації середнього та малого радіуса. IRIS-T SLM дозволяє вражати цілі на відстані до 40 км, а у “коротшій” версії SLS – до 25.

Основним сенсором комплексу є австралійська РЛС CEAFAR GBMMR з 3D-радаром з активною фазованою антенною решіткою (АФАР). Також може застосовуватися німецька РЛС TRML-4D (Hensoldt), яка дозволяє виявляти цілі на відстані до 250 км.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>