Март 21st, 2023

Помер український композитор Олександр Козаренко

Український піаніст, музикознавець та композитор Олександр Козаренко помер у Івано-Франківську у віці 59 років.

Читайте УП.Культура у Telegram

Про смерть композитора у своєму Facebook написав режисер Євген Лавренчук.

«Сьогодні о 05:00 відійшла душа геніального українського композитора Олександра Козаренка. Останній раз ми бачилися з ним ще перед війною, коли саджали дерева на Алеі митців у Києві…Тоді ми сміялися, жартували, говорили всіма мовами, він смішно реагував, коли його оперу «П’єро мертвопетлює» я навмисно називав «П’єро — мертвий Петлюра»…

Спи спокійно, П’єро та останній з могікан старої української інтеліґентности«, — написав Лавренчук.

За інформацією видання zaxid.net, 17 березня Козаренко потрапив до реанімації. За словами сестри композитора, під час лікування пневмонії його стан погіршувався до неконтрольованого, тому Козаренка терміново перевезли до реанімації інфекційної лікарні в Івано-Франківську. Там він перебував під апаратом штучної вентиляції легень з діагнозом «дифузна ковідна пневмонія».

 

Олександр Козаренко народився 24 серпня 1963 року у Коломиї. Закінчив Львівське музичне училище та Київську консерваторію по класу фортепіано. З 1992 року викладав у Львівській музичній академії, був завідувачем кафедрою філософії мистецтв.

Писав музику у жанрах симфонічної, оперної, балетної, хорової, камерно-інструментальної, вокальної та театральної музики. Твори Козаренка увійшли до репертуару провідних українських колективів («Київська камерата», Київський саксофонний квартет, «Віртуози Львова»), виконувалися в Україні та  багатьох країнах світу. Він є автором музики до понад пів сотні вистав.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>