Июль 23rd, 2023

Під час атаки на Одесу росіяни зруйнували Спасо-Преображенський собор та Будинок вчених

  • Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
  • Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
  • Про це повідомляє Одеська міська рада.

    Зазначається, що окрім значних пошкоджень будівлі, постраждали православні святині: з-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яка є покровителькою Одеси.

    У міськраді повідомили, що на місці прильоту по собору працюють рятувальники та міські комунальні служби.

    Також серед пошкоджених внаслідок нічної атаки росіян обʼєктів — Будинок вчених та будинки поруч.

    Довідково: Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі — найбільший православний храм Одеси; закладений в 1794; освячений в 1808. Після відновлення наново освячений у 2001 році. Собор в міру свого архітектурного розвитку висвітлював рівень розвитку Одеси й всього краю. Ця невелика культова споруда стала одним з найбільших соборів Російської імперії на початку ХХ століття, вміщаючи до 12 000 осіб.

    Будинок вчених в Одесі був створений в 1923 році — один з перших в СРСР і перший в Україні. З 1934 року займає палац графа Толстого. Будинок вчених продовжував існувати та працювати й під час окупації Одеси румунськими військами в 1941-1944 роках, нова влада використовувала його в пропагандистських цілях. У 2000 році був відкритий музей Будинку вчених, основу експозиції склали зібрані директором будинку Терещенко експонати й документи. У 2002 році Будинок вчених отримав статус підприємства і право вести комерційну діяльність.

    Leave a Reply

      

      

      

    You can use these HTML tags

    <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>