Март 22nd, 2024

Росія масовано атакувала Україну ракетами й «шахедами» 22 березня

Еспресо стежило за подіями в режимі реального часу (проскрольте донизу)

Наслідки масованої атаки: є загиблі, поранені, пошкоджено об’єкти енергетичної інфраструктури

Цієї ночі рашисти здійснили одну з наймасштабніших атак, ціллю якої стали здебільшого об’єкти української енергетики. У низці областей пошкоджено критичну інфраструктуру. Серйозно пошкоджено обладнання на теплоелектростанціях ДТЕК

Через обстріли є декілька знеструмлених ділянок на залізниці. Втім в Укрзалізниці повідомили, що залучили резервні схеми живлення й тепловози, тож усі потяги продовжують рух.

Запоріжжя та Запорізька область

По Запоріжжю росіяни завдали 12 ракетних ударів. За попередніми даними зруйновано 7 будинків, 35 пошкоджено. Також обмежили рух автотранспорту через Дніпровську ГЕС.

Депутат Запорізької облради Сергій Лишенко в ефірі Еспресо розповів, що ранок у Запоріжжі був дуже гучний, усього нарахували 15 вибухів. Атака тривала майже 2 години. Усіх ударів рашисти завдавали по енергетичній інфраструктурі.

«Мережею вже ширяться фото влучань по дамбі ДніпроГЕСу. Наразі неможливо спрогнозувати, коли буде відновлено рух. Є значні пошкодження самої дамби, вона стоїть, протікань суттєвих немає, тобто це не руйнація дамби. Завдано ударів саме по енергетичній частині дамби. У місті деякі райони вже відключені від енергопостачання, але це технічні відключення, пов’язані з перерозподілом напрямків живлення електроенергії», — додав Лишенко.

Унаслідок атаки на ДніпроГЕС виникла пожежа, проте ситуація контрольована, — повідомили в Укргідроенерго. Водночас Росія запустила ІПСО про знищення греблі. Окрім того, на межі блекауту опинилася Запорізька АЕС.

Докладно про наслідки обстрілів у Запоріжжі читайте за цим посиланням 

Харків і Харківщина

У Харкові окупанти завдали понад 15 ударів по обʼєктах енергетики. Місто фактично повністю залишилося без світла. Метро працює лише як укриття. Харківський вокзал перевели на резервне живлення.

Також у місті не працюють лінії ДСНС 101 та 112, — повідомив мер Харкова Ігор Терехов. Жителі можуть звертатися за номерами 1562 та: (073) 027-01-12; (050) 113-90-01; (050) 113-90-02.

У Харкові відкрито всі пункти Незламності, за потреби можна звертатися до них.

Про подробиці нічної атаки в ефірі Еспресо розповіла Галина Куц, депутатка Харківської обласної ради

«О 04:32 почалися потужні вибухи, нарахувала десь 22 вибухи. Зникло світло, вода, опалення. Зі зв’язком великі проблеми, інтернету теж немає. Якщо хтось постраждав, то як повідомити — незрозуміло. Якщо людям потрібна електроенергія, то можна звертатися в найближчі відділки поліції. Метро вже не працює, електротранспорт не працює. Поїзди зупинилися. Тобто цього разу вдарили дуже масштабно», — сказала вона.

Пізніше голова ОВА Олег Синєгубов повідомив про поранення енергетика.

«За оновленими даними, внаслідок обстрілів постраждав 43-річний працівник одного з об’єктів енергоінфраструктури. Стан задовільний, йому надана медична допомога», — розповів чиновник.

Дніпропетровщина: пошкоджені енергетичні об’єкти в низці населених пунктів

За інформацією Дніпропетровської ОВА, пошкоджені енергетичні об’єкти в Дніпровському, Криворізькому, Павлоградському та Камʼянському районах. Від вибухової хвилі побиті вікна в будинках. Є перебої зі світлом водопостачанням. Будуть введені графіки відключень.

Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що в місті є влучання в об’єкти критичної інфраструктури, введено графіки аварійних відключень.

«Комбінований удар ракетами та «шахедами». Є влучання в об’єкти критичної інфраструктури. У місті запроваджено графіки аварійних відключень. Лікарні та інші об’єкти інфраструктури, де це можливо, переведені на генератори. Найголовніше — без втрат та постраждалих, — написав він.

Хмельниччина: є загиблі та постраждалі

У Хмельницькому внаслідок атаки є загиблі та постраждалі, пошкоджено обʼєкти інфраструктури та житлові будинки.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>