Февраль 11th, 2021

SSD проти HDD: що найкраще підходить для ваших потреб?

SSD проти HDD: що найкраще підходить для ваших потреб?

Ласкаво просимо в наше керівництво по твердотілим і жорстких дисків, в якому ми розглянемо плюси і мінуси традиційних жорстких дисків (HDD) і твердотільних накопичувачів (SSD), щоб допомогти вам вибрати, який з них найкраще підходить для ваших потреб.

Коли ви хочете купити новий комп’ютер або ноутбук або вивчаєте способи оновлення свого ноутбука, ви побачите безліч посилань як на жорсткі диски, так і на твердотільні накопичувачі, але який з них найкраще підходить для вас?

Перш ніж ми зануримося в порівняння технології SSD і HDD, давайте коротко розглянемо кожен тип накопичувача.

Що таке традиційний жорсткий диск (HDD)?

Якщо у вас настільний комп’ютер, то він, швидше за все, буде мати традиційний жорсткий диск, на якому зберігається операційна система, а також всі встановлені вами програми, а також ваші файли і папки.

Традиційний жорсткий диск містить цілий диск, відомий як пластина, на якому зберігаються ваші дані. Диск обертається, дозволяючи важелю читання-запису читати дані на диску (або записувати дані на нього) в міру їх проходження.

Чим швидше обертається пластина, тим швидше працює жорсткий диск, що може вплинути на швидкість реакції операційної системи і час, необхідний для завантаження і відкриття додатків, встановлених на диску.

Що таке твердотільний накопичувач (SSD)?

вердотельний накопичувач (SSD) — це новіша технологія зберігання, але вона все ще існує деякий час, і якщо у вас є сучасний ноутбук, цілком ймовірно, що він використовує SSD.

Як випливає з назви, SSD — на відміну від традиційного жорсткого диска — не має рухомих частин. Замість цього він використовує флеш-пам’ять NAND. Чим більше мікросхем пам’яті NAND (Negative-AND) має твердотільний накопичувач, тим більшу ємність він має. Сучасні технології дозволяють твердотілим накопичувачам мати більше чіпів NAND, ніж будь-коли, а це означає, що твердотільні накопичувачі можуть мати ємність, аналогічну жорстких дисків.

Багато твердотільні накопичувачі поставляються з портами SATA III, що означає, що їх можна легко встановити замість жорстких дисків, а багато хто також мають 2,5-дюймовий формат, в якому також бувають жорсткі диски меншого розміру. Однак максимальна пропускна здатність SATA III становить 600 МБ. / S, і хоча це нормально для жорстких дисків, SDD можуть працювати з набагато більшою швидкістю, а це означає, що якщо у вас є SSD з підключенням SATA III, продуктивність диска фактично стримується його підключенням SATA.

SSD проти HDD: ємність

При порівнянні твердотільних накопичувачів і жорстких дисків з ціною тісно пов’язана ємність накопичувачів. Як правило, якщо вам потрібно багато місця для зберігання, HDD — найкращий варіант.

Ємність жорстких дисків варіюється від 40 ГБ до 12 ТБ для комерційних жорстких дисків, в той час як для корпоративного використання існують ще великі ємності. У наші дні ви можете отримати жорсткий диск ємністю 2 ТБ за доступною ціною, який пропонує вам багато місця. Жорсткі диски розміром від 8 ТБ до 12 ТБ в основному використовуються для серверів і пристроїв NAS, де потрібно багато місця для зберігання резервних копій.

Як правило, ми рекомендуємо мати кілька жорстких дисків меншого розміру, а не один великий жорсткий диск. Це пов’язано з тим, що якщо диск виходить з ладу, ви можете втратити всі свої дані — якщо ваші дані зберігаються на декількох дисках, при виході з ладу одного диска ви не втратите все.

Таким чином, жорсткі диски гарні для зберігання великої кількості великих файлів, що робить їх зручними для зберігання фотографій, відео та ігор.

SSD проти HDD: швидкість

У порівнянні твердотільних накопичувачів і жорстких дисків ми дійсно починаємо бачити різницю в швидкості. Твердотільні накопичувачі завжди були набагато швидше, ніж традиційні жорсткі диски, але з постійним розвитком технології SSD і усуненням вузького місця SATA III різниця тепер помітна як ніколи.

По-перше, давайте подивимося на швидкості HDD. Оскільки в цих дисках використовується обертовий диск, його швидкість в значній мірі залежить від числа обертів на хвилину (оборотів в хвилину), на які здатний привід, і чим вище число оборотів в хвилину, тим швидше може працювати привід. Багато бюджетні жорсткі диски мають швидкість обертання 5400 об / хв, що є найнижчою швидкістю, на яку здатні сучасні жорсткі диски — вам краще вибрати диск, який може досягати 7200 об / хв, на що розраховані більшість сучасних жорстких дисків.

Ви можете отримати диски з більш високою частотою обертання, до 10 000 об / хв і навіть вище, але вони рідше і дорожче. Швидкості SSD і HDD вимірюються в МБ / с (мегабайтах в секунду) як для читання (наскільки швидко диск може читати дані), так і для запису (наскільки швидко дані можуть бути записані на диск).

SSD проти HDD: інші моменти

Є й інші речі, які ви повинні враховувати, думаючи про покупку SSD або HDD. Наприклад, оскільки твердотільні накопичувачі не мають рухомих частин, вони більш надійні, що робить їх кращим вибором для ноутбуків і інших мобільних пристроїв.

Твердотільний накопичувач також може споживати менше енергії, ніж жорсткий диск, що означає, що ноутбуки можуть отримати вигоду з більш тривалого терміну служби батареї при використанні твердотільного накопичувача — хоча це буде залежати від типу твердотільного накопичувача, який ви використовуєте, і для чого ви його використовуєте .

Отже, що краще: SSD або HDD? У той час як твердотільні накопичувачі швидше, надійніше і енергоефективніше, жорсткі диски більш доступні за ціною, особливо коли мова йде про більше місткості. Ви можете самостійно вивчити HDD і SSD, які найбільше підходять вам по ємності. Тут ви можете подивитися на HDD і на SSD.

Існують також гібридні диски, відомі як SSHD, які пропонують найкраще з обох світів, зі швидкістю твердотільних накопичувачів і ємністю жорстких дисків на одному диску, і про які варто подумати, якщо у вас немає місця на вашому пристрої для кілька жорстких дисків.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>