Апрель 28th, 2022

США та РФ провели обмін засудженими

США обмінялася з Росією ув’язненими: Москва звільнила колишнього морського піхотинця США Тревора Ріда в обмін на російського льотчика Костянтина Ярошенка

Про це МЗС Росії повідомило в середу, 27 квітня, а також пишуть The Wall Street Journal,  Reuters та Daily Sabah.

За даними адвоката Ярошенка Олексія Тарасова, процедура обміну відбулася у третій країні. ЗМІ пишуть, що обмін відбувся в Туреччині.

Чиновники США зауважили, що обмін не був частиною широких дипломатичних переговорів з Росією і не означає зміну американського підходу до України.

У свою чергу Reuters називає російсько-американські відносини найгіршими з часів холодної війни після вторгнення РФ в Україну та подальших санкцій Заходу проти Москви.

Президент Байден привітав повернення громадянина США додому.

«Ми вітаємо Тревора Ріда вдома і святкуємо його повернення до сім’ї, яка дуже сумувала за ним. Я чув у голосах батьків Тревора, як сильно вони турбуються про його здоров’я та сумують. І я був радий можливості поділитися з ними гарною новиною про звільнення Тревора», — сказав Байден.

Довідка: Росіянина Костянтина Ярошенка у 2010 році було заарештовано в Ліберії американськими спецслужбами. У 2011 році його засудили до США до 20 років в’язниці за звинуваченням у контрабанді наркотиків. Чоловік відкидав звинувачення.

Американець Тревор Рід був потрапив під варту влітку 2019 року після того, як російська влада заявила, що він напав на офіцера, коли поліція відвезла його в поліцейську дільницю після нічної вечірки. У 2020 році отримав дев’ять років позбавлення волі. Уряд США та сам Рід заперечують звинувачення та сумніваються в справедливості судового процесу.

Еще:

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>