Май 5th, 2023

Львівський бізнесмен в обхід санкцій постачав до РФ автомобілі преміум-класу

Про це повідомили у Службі безпеки України, передає «Еспресо.Захід«.

За даними спецслужби, чоловік, який в обхід санкцій постачав до РФ «Роллс-Ройси» та «Майбахи», раніше проживав у Росії і має там власний бізнес.

«Фігурант скористався тим, що більшість світових автокомпаній вийшли з ринку РФ. Зокрема, ділок налагодив схему переправлення елітних авто на територію Росії в обхід міжнародних торговельних обмежень. Серед замовників підсанкційної продукції були представники топменеджменту кремлівського монополіста Газпром і пропагандистського телеканалу Russia today», — розповіли в СБУ.

Із серпня 2022 до березня 2023 року бізнесмен нелегально переправив російським «замовникам» 45 автомобілів на загальну суму понад 3 млн євро.

елітні автоФото: Служба безпеки України

«Для реалізації оборудки фігурант купував преміальні транспортні засоби в українських автосалонах та оформлював їх на підконтрольні комерційні структури. Потім за підробленими документами він переправляв їх транзитом через територію Євросоюзу до Білорусі, а звідти — до Росії. Крім того, ділок подав до Державної податкової служби України заяву на відшкодування ПДВ на загальну суму понад 6 млн грн», — зазначили у відомстві.

Співробітники Служби безпеки викрили цю оборудку і заблокували її. Також вони провели обшуки за місцями перебування зловмисника у Києві та Львові, де виявили: ​35 печаток підприємств, зокрема офшорних компаній, задіяних у «схемі», ​фінансово-господарську документацію, мобільні телефони та комп’ютери із доказами незаконної діяльності.

 

«Також за поданням СБУ накладено арешт на майно учасників оборудки на загальну суму понад 700 млн грн. До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 17 підприємств, більше ніж пів сотні нежитлових виробничих приміщень у різних регіонах України, у тому числі в Криму, 22 квартири у Києві та Львові, майже три десятки земельних ділянок і більше ніж 40 елітних автомобілів», — йдеться у повідомленні.

Крім того, організатору злочинної схеми оголосили підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2), службове підроблення (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366) та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191).

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>